Lallen in Laos
Hoi iedereen !!!!
Nadat we een week lang Oud&Nieuw hebben gevierd, de rivier af hebben gedobberd met een band en bij etnische minderheden hebben gelogeerd is het wel weer eens tijd voor een verhaal op de site!!
Na het vorige verhaal hebben we ons volop in het Laotiaanse nieuwjaar gestort in de hoofdstad Vientiane. Niet echt dat we een keuze hadden, we werden overal de huizen ingesleept en een bier Lao werd in de hand gedrukt. Die moesten we dan zo snel mogelijk atten terwijl ze ernaast bleven staan om daarna 'Happy New Year' te roepen terwijl er water in je nek werd gegoten en talkpoeder in je gezicht werd gesmeerd. Ja, de Laotianen zijn een apart volkje hoor! En dit allemaal net na het ontbijt, je verbaasd je niet dat de straten vol waren met slingerenden mensen. Gelukkig werd er de hele tijd een verfrissende emmer koud water over je hoofd gegoten. Op de kade stonden de beste bands van Laos op te treden, ze deden hard hun best maar het was zo vals als een jankende viool. Misschien had de band ook iets te diep in het glaasje gekeken? De politie stond er in ieder geval ook met een biertje bij te kijken.
Nadat ze een week lang Oud en Nieuw hadden gevierd kwam de rust weer terug in Laos. In het dagelijks leven zijn Laotianen echt de meest luie mensen die we zijn tegengekomen. Hier hebben ze wel een goede reden voor bedacht: vanuit het boeddhisme willen ze zoveel mogelijk stress vermijden. De beste manier om dit te doen is natuurlijk om de hele dag in je hangmat te liggen met een biertje. Ook in de winkels was hun motto duidelijk te merken, we hebben vaak eerst iemand wakker moeten schudden voordat we iets konden kopen. Wij vonden het in ieder geval een inspirerend volkje ;)
Na de hoofdstad zijn we naar Vang Vieng vertrokken dat bekend staat om het 'tuben'. Je kan met een band de Mekong afdobberen tussen de hoge rotswanden door. De eerste dagen hier hebben we gemountainbiked door de mooie natuur hier en zijn we langs een paar van de vele grotten geweest. De rest van de tijd hebben we in ons hangmatje geslingerd voor ons houten bungalowtje. Op 18 april moesten we natuurlijk wel Leanders verjaardag gaan vieren, Janneke had een echte verjaardagstaart geregeld in het dorpje en Leander kreeg een video boodschap van zijn Tielse vrienden. Om het compleet te maken zijn we die dag ook gaan tuben, maar voordat je je band in kan moet je eerst mee feesten in een van de vele bars bij het afzetpunt. Leander werd al gauw op het podium getrokken en er werd voor hem gezongen. Na wat biertjes zijn we dan toch in ons bandje gestapt en zijn we lekker rustig teruggedobberd.
Als laatste plek in Laos zijn we naar Luang Prabang vertokken, de oude hoofdstad. Deze stad straalde de Laotiaanse sferen uit; rust rust en nog eens rust. Lekker rondlopen, zwemmen bij watervallen en rivieren en struinen over de avondmarkt waren onze voornaamste bezigheden. Niet verkeerd dus! Erg druk moesten we hier ook niet doen, de temperatuur liep hier op tot tussen de 40 en 45 graden. Nadat we hier vier dagen hadden doorgebracht, waagden we ons aan de langste busreis ooit! In 28 uur zouden we van Luang Prabang naar Hanoi in Vietnam rijden.
Nadat we over alle hobbelwegen hadden gereden, konden we eindelijk de bus uitstappen in Hanoi; een stad vol met drukke scooters. De wegoversteken kun je hier al als een heel avontuur beschouwen: stap voor stap over de weg gaan terwijl de scooters proberen je niet te raken. Gelukkig lukte het ze aardig, maar toch waren we elke keer verbaasd als we zonder kleerscheuren de overkant hadden bereikt. Misschien was het omdat we vanuit Laos kwamen, maar de Vietnamezen kwamen bij ons enigszins opgefokt over. Leander werd bijvoorbeeld in een seconde omgetoverd tot een ananas-verkoper met manden op zijn schouder en rieten hoedje op: 'wanna make photo??!'. Na enkele dagen hebben we Hanoi verlaten om naar een plattelandsdorpje te gaan tussen de bergen. Hier konden we terecht bij een homestay in een dorpje waar de etnische minderheid ' white Thai' wonen. Deze mensen waren heel vriendelijk en we kregen bergen vol lekker eten voorgeschoteld. Helaas ging Janneke wat minder van het eten genieten nadat ze een gans doodgeslagen zag worden tegen een steen. Tja...dat is toch wat anders dan fillet in een plastic bakje kopen bij de Albert Heijn.
Vanuit dit plattelands dorpje zijn we op zoek naar een andere etnische minderheid: de H'mong! Deze mensen leven en werken nog in traditionele kleding. Na een uur door de bergen op ons scootertje hebben we ze op een hoogvlakte gevonden. Daar konden we net zo goed naar ons staren als dat zij naar ons staarden als blanke reuzen. Het was een hele bijzondere ervaring om daar rond te lopen en we werden zelfs nog uitgenodigd om een kopje thee te drinken bij een van de gezinnen. Foto's maken was helaas wat lastiger, want ze waren wel een beetje fotoschuw.
Inmiddels hebben we het platteland verruild voor het strand van Cat Ba Island voor de kust van Halong Bay. Deze kust ligt vol met kleine puntige eilandjes met mooie baaitjes en grotten. Vandaag hebben we alleen nog maar het strand verkent van dit eiland maar morgen vertrekken we met de boot om te gaan kayakken tussen de honderden eilandjes. Aan het eind van de dag komen we hier weer terug en kunnen we als het goed is gaan eten met Niels en Inge, de broer van Leander en zijn vriendin. Leuk om bekenden te zien zo ver weg van huis! Daarna zullen we weer doortrekken naar het zuiden van Vietnam waar we nog wat stadjes, oorlogsplekken en stranden gaan ontdekken. Nog maar een maandje maar wij hebben het er nog wel even druk mee ;)
De zonnige groeten uit Vietnam !!!
Wat hebben jullie veel gedaan de afgelopen periode! En wat n supermooie bijzondere en leuke dingen! Vietnam klinkt ook als geweldig mooi! Nu nog maar even lekker genieten....liefs uit capelle!
Heehoi!
Haha, het klinkt een beetje als 'groeten uit de rimboe' met die etnische minderheden :p ik zie het al voor me!
Doe niels en inge morgen maar de groetjes!
Weer een heerlijk verhaal! Vooral om nu te lezen tijdens het saaaaie leren :(
Oja, voor je het was vergeten: ik ben nog steeds jaloers dat jullie daar (nu gewoon alletwee m'n broers) daar zitten :p
Have fun!
Xx
Leuk verhaal Lee en Janneke, Ik heb echt gelachen over dat feest vieren daar.. Een week oud en nieuw en jullie hadden er al 2x een jaarwisseling op zitten. En die luie mensen prachtig!!!!
Heel veel groetjes en morgen veel gezelligheid met Niels en Inge erbij
Haa vakantiegangers!! Wat een leuke verhalen weer.. en wat een Laoaans leven. Ben zelf na ruim 4 maanden als au-pair met 4 kinderen ook wel rijp voor een hangmat en een biertje. Super gaaf om je verjaardag al tubend te vieren haha, mijn 20ste verjaardag vierde ik op Cat Ba island in Halong bay, in de stromende regen. Heel grappig om jullie Vietnam ervaringen te lezen, met het oversteken in Hanoi! Als jullie naar het zuiden reizen mag je zeker Hoi An niet overslaan!!
Xin Chao, Sarah
Zo klinkt weer heerlijk gezellig.
Afgezien van die gans uiteraard. ik begrijp je volkomen Janneke.
hebben jullie ook een foto van Leander als ananas verkoper?? ben benieuwd:)
tot over een maandje (p.s. bedankt voor je kaartje)
Liefs Raïssa
Hallo Leander en Janneke,
Wat een leuke verhalen weer elke keer. Volgens mij moeten jullie bij thuiskomt echt afkicken, het is hier zo anders dan waar jullie nu rondtrekken !!!
Geniet ze nog een heerlijke maand, dit maak je nooit meer mee in je leven dat je zo lang kunt rondreizen
groetjes
Karin
Hee LeeJanneke,
Wat een super grappige dingen maken jullie mee:) Geef mij trouwens maar gewoon de filet bij de AH
Tot snel!
x
Jeetje wat doen jullie leuke dingen! Fijne terugreis! Hoop jullie snel weer te zien! Gr.
Hallo jongelui Het begint nu op te schieten, dat je weer in de bewoonde wereld terugkomt. Dan hopen we maar op wat beter weer, anders valt het jullie wel dubbel tegen. Janneke bedankt voor je kaart uit Laos, die monniken hebben het wel makkelijk zo blijf je wel uit de stress. Nog heel veel plezier, liefs en tot ziens